02 septembris, 2008

Meksikāņu šašliks jeb Dona Selfa lielais loms

Tas nu ir noticis! Vakar ASV TV kanāls FOX translēja seriāla 4.sezonas pirmās divas sērijas „Scylla” un „Breaking and Entering” – piedāvāju savu apskatu uz notikumiem sērijā. :)

Jaunās sezonas pirmie kadri – Maikls atrodas kaut kādā istabā (acīmredzot viesnīcā), kurā līdzīgi 1.sezonā redzētajam uz sienas ir salīmētas neskaitāmi daudz lapiņas ar Svilpotāja un Grečenas datiem. Lai arī uzreiz tas netiek pateikts, ir pagājis viens mēnesis pēc izlaušanās no Sonas, un pa šo laiku Maikls abiem ļaundariem ir sadzinis pēdas. Viņš ir atklājis, ka Svilpotājs, Grečena un Mahouns ieradīsies glaunā restorānā, lai ar kādu satiktos. Mahouns piehalturē par abu divu šoferi un pat atver durvis, lai šie varētu iztrausties ārā no limuzīna. Svilpotājs, kurš ir smuki uzcirties elegantā kostīmā, ir norunājis tikšanos ar Džeisonu Līfu – to pašu, par kura eksistenci Maikls uzzināja Svilpotāja slepenajā, baltajā čemodānā 3.sezonas pēdējā sērijā. Nu lūk, Svilpotājs piedāvā Līfam veikt kaut kādu darījumu, par ko ir gatavs samaksāt veselus 50 miljonus USD. Līfs izskatās tīri apmierināts, darījumam piekrīt un iedod Svilpotājam kaut kādu ierīci, kas tiek saukta par Scylla. Pēdējie vārdi, ko Džeisons Līfs vēl uzspēj pateikt: Kompānija šai ierīcei dzen pēdas, par ko Svilpotājs viņu apbalvo ar pāris šāvieniem, izmantojot klusinātāju. Nav cilvēka, nav problēmu - tāda acīmredzot ir visa Kompānijas filozofija.

Grečena uzzvana Svilpotājam, ka viņiem esot pēc iespējas ātrāk jātin makšķeri no notikumu vietas, taču Svilpotājs aizbildinās, ka vispirms ir jāpaslēpj slepkavības ierocis. Taču patiesībā viņš izmanto brīdi, lai Scylla daiktam (turpmāk sauksim to par vienkārši Scylla) izveidotu kopiju. Kad tas ir izdarīts, durvis izgāž Maikls un Svilpotājam demonstrē, ka arī viņam ir šaujamais. Uzspējuši pārmīt vien pāris vārdus, ierodas arī Grečena, kuru Maikls gatavojas piežmiegt, lai beidzot īstenotu savu neremdināmo atriebību. Grečena uzreiz paziņo, ka Sāra ir dzīva un pēc nelielas diskusijas viss beidzas ar to, ka Svilpotājs ar Grečenu aizlaižas, bet Maikls mēģina sagremot jaunumus. Pa ceļam Svilpotājs paslēpj Scylla, taču viņam par nelaimi, nevis īsto ierīci, bet kopiju. To savāc kāds Kompānijas darbonis, vārdā Stjuarts Takshorns.

Maikls satiekas ar Mahounu, kurš pavēsta, ka strādā vienā komandā ar Svilpotāju, taču...lai izrēķinātos ar Kompāniju. Izrādās, Svilpotājs nemaz nav tāds augsta ranga Kompānijas darbonis, kā mums visu šo laiku bija licies – viņam no Sonas vajadzēja izbēgt tikai tāpēc, ka viņš bija nodibinājis kontaktus ar Scylla īpašnieku Džeisonu Līfu, kā arī viņa rīcībā bija tā bezgala svarīgā putnu grāmatiņa, kurā ir visādas brīnumainas koordinātas. Vēlāk izrādīsies, ka noorganizēt Svilpotāja izlaušanos no Sonas bija Grečenas ideja. Mahouns piedāvā noorganizēt tikšanos ar Svilpotāju, kura rīcībā esot arī info, kur atrodas Sāra.

Tik tālu viss ir skaisti. No šī brīža mēs varam paskaitīt minūtes, cik ilgā laikā tiks apvienota banda. Izrādās, ka pat ļoti ātri - sprinta cienīgi. Maiklam no Panamas piezvana Links, kurš pasaka, ka Sona ir nodegusi līdz pamatiem (un neviena kadra no Sonas :/), un ka Saimnieks, Beliks un Sukre skaitās kā bezvēsts pazuduši. Kad Maikls Linkam paziņo, ka Sāra it kā esot dzīva, Links kā mazs bērns sāk taisnoties, cik ļoti maz viņš bija apskatījis tās kastītes saturu 3.sezonā un tamlīdzīgi. Saruna beidzas, taču Linkam liekas, ka viņus novēro kāds Kompānijas aģents. Kamēr Sofija un Eldžejs cepas, ka viss taču ir kārtībā, viens Kompānijas darbonis tik tiešām izlien no stūra un mēģina Linku piežmiegt. Tas viss beidzas šādi – Links viņu nošauj, no zila gaisa parādās Panamas policisti un šamējo apcietina. Pirmā zivtiņa tīklā.

Grečena satiekas ar Plikpauri, kurš viņai paziņo, ka Svilpotājs viņiem bija iedevis tikai Scylla kopiju, tātad ir jāmirst gan Svilpotājam, gan pašai Grečenai. Grečena gan pagaidām tiek pasaudzēta, jo viņai vispirms ir paredzēta spīdzināšanas terapija, taču nabaga Svilpotājs dabū ātru lodi pierē brīdī, kad satiekas ar Maiklu un Mahounu, klāstot savus plānus, kā var gāzt Kompāniju. Pārbiedētie Maikls un Mahouns aiztin makšķeri, bet no sava autiņa izsvempjas totālākais Kompānijas badass Vaijats. Viņš abu sēriju laikā bija ārkārtīgi drūms un stilīgs jeb tāds, kurš anekdoti izstāstīt nemācēs. Taču ar Svilpotāju diemžēl ir cauri, palika žēl. :( Plikpauris saņem atpakaļ oriģinālo Scylla, iedod to Takshornam, kaut ko pasaka par 10000 cilvēkiem, par ko Takshorns ir biki šokēts un uzdod Vaijatam nākamo uzdevumu – tikt galā ar Maiklu, Linku un Mahounu.

Viena lieta, ko es pilnīgi negaidīju - Maikls tiek arestēts veidā, kas būtu raidījuma „America’s dumbest criminals” cienīgs. Joprojām apdullis par jaunumiem par Sāru, viņš uz ielas uzskrien virsū policijas auto, tad metrus desmit tālāk no telefonbūdiņas zvana Brūsam Benetam par Sāru, taču tad viņu ņem un apcietina vietēji virtuļu rīmas (lasi – policisti). Vienkārši vāks. Otra zivtiņa tīklā, turklāt kāda!

Beidzot seriāls pievēršas izbēdzējiem no Sonas. Izskatās, ka Sukre un Beliks ceļo kopā ar kaut kādiem bēgļiem, bet Saimnieks nav ar viņiem. Beliku ar auto sagaida viņa mammucis, par ko Bredam ir lielais prieks. Taču pa ceļam abi izdomā apmeklēt Sukres līgavas jaundzimto bēbi slimnīcā, taču tur jau grozās valdības aģenti, tāpēc pēc nesekmīgas bēgšanas – vēl pāris zivtiņas tīklā.

Mahouns ierodas savās mājās, kur pirms tam jau bija paviesojies Vaijats, lai atklātu, ka viņa sieva Pema un acīmredzot arī dēls Kamerons ir nogalināti. Ārprāts. :(( Laikam Mahouns tiek atpazīts kā meklēts noziedznieks, par ko tiek apcietināts. Vēl viena zivtiņa.

Beidzot mūs iepazīstina ar jauno pozitīvo varoni, Homeland Security aģentu vārdā Dons Selfs. Ja Vaijats ir badass, tad šis pilnīgi noteikti ir smartass – visu laiku bārsta asprātības un dziļas frāzes. Viņam visu laiku bija tāda grimase, ka man tā vien likās, ka kuru katru brīdi viņš var sākt spurgt (aktieris Maikls Rapaports pēc gēniem ir komiķis - salīdzinājumam, iztēlojaties gumijģīmi Džimu Keriju tēlojam rūdītu slepkavu). Dons vienkopus atbur visas sazvejotās zivtiņas, kurām piedāvā darījumu – izrēķinieties ar Kompāniju, vai mirstiet lēnā un mokošā nāvē uz āķa. Komandai klāt tiek piesviests arī kaut kāds aziātiskas izcelsmes hakeris, vārdā Rolands Glens. Mazliet apdomājuši piedāvājumu, banda piekrīt un viņu pirmais uzdevums – atgūt Scylla. Izrādās, ka Svilpotājs jau labu laiku bija kaut kas līdzīgs valdības savervētam aģentam, kura uzdevums bija atgūt Scylla. Tā kā tā atrodas pie Takshorna, bandas uzdevums ir tās saturu nokopēt. Ak jā, Maikls beidzot satiek Sāru, kam seko pāris obligātās bučas un tamlīdzīgas jūtu izpausmes. Labākais, ko Links šajā brīdī varēja izdarīt, ir iztaisīt izcili muļķīgu grimasi, ka man sanāca smiekli.

Pievēršoties Saimnieka piedzīvojumiem, šams atrodas brīvībā, guļ savas draudzenes-mūķenes apskāvienos, taču ir apņēmības pilns Maiklam Skofīldam atriebties par viņa ļauno jociņu, atstājot šo Sonā. Kopā ar Saimnieku ceļo arī vēl kaut kāds Sonas tūrists, kuru, man liekas, es jau redzēju trešajā sezonā. Abi brauc uz ASV pierobežu divu apšaubāmu tipu pavadībā, kas izmanto izdevību, lai abus izbēdzējus aptīrītu, tos pametot tuksneša vidū Meksikā. Tā nu abi rāpo uz ASV pusi vairākas dienas, līdz Saimnieka kompanjonam sagribas ēst, bet tuvumā nav nevienas dzīvas radības vai cita veida pārtika....izņemot Saimnieku. Saimnieks par viņa apetīti ir patiesi šokēts, seko cīkstiņš, kompanjons pakrīt beigts, bet tas viss beidzas ar to, ka ēst gribas arī Saimniekam... Pē, slikts meksikāņu šašliks! Lai nu cik traki Saimniekam arī neietu, viņš beidzot uzkuļas kaut kādiem tūristiem, kas gādā, lai šams nokļūtu līdz San Djego, no kurienes tālāk ar autobusu – uz Losandželosu, kur jau siro mūsu banda.

Tikmēr banda īsteno pārdrošu ielaušanos Takshorna apartamentos, kas ir apsargāti kā cietoksnis, taču ar dažādu triku pielietošanu viņiem beidzot izdodas tikt pie tik ļoti vajadzīgās Scylla kopijas....lai atklātu, ka iegūtā kopija ir tikai viena daļa. Kā mums paskaidroja mitoloģijas eksperte Sāra, Scylla ir kaut kāds briesmonis Homēra garadarbā „Odisejs”, kurā, lai tiktu garām nezvēram, varonim ir jāziedo seši savi vīri. Tātad, ir sešas picas šķēles jeb vēl precīzāk – sešas Scylla ierīces. Ir iegūti dati no tikai vienas. Maikls saķer galvu un nolamājas, taču viņu misija ir skaidra – apkopot sadalīto picu vienā veselumā!

Tas lielos vilcienos arī viss! Es ceru, ka jūs man piedosiet, ja aizmirsu kādu detaļu – kompensēju to ar ieskatu nākamajā sērijā (jau nākampirmdien!), kas sauksies "Shut Down". :)

25 komentāri:

  1. Pirmas 2 serijas vienkarsi rox nevaru vien sagaidit nakoso :) :)

    AtbildētDzēst
  2. Nu mans viedoklis ir tāds nekāds...hmm..kā lai izstāsta...apmēram tā - ja jūs tagad vēlreiz sāktu skatīties pirmo vai otro sezonu, nu nebūtu jums tā kaifīgā un intriģējošā sajūta...man pašlaik tā arī liekas. Viss kaut kā ļoti saraustīts, te notikumi risinās ļoti ātri, te atkal lēnāk - neiet kopā dinamika.
    Ļaunais killers galīgi nepārliecinoši tēlo - tekstus runā tā, it kā skaitītu no grāmatas.
    Pagaidām Mahouns ir līmenī, Maikls jau sāk apnikt ar savu mūžīgo rūpju izteiksmi...kaut kas nav..vai esmu vienīgais? nu ja jā, tad droši vien, ka neesmu izgulējies...atvainojiet :)

    AtbildētDzēst
  3. OMFG!!! Ko tik T-Bags nav gatavs dariit lai izdzivotu xD + man prikole tas kaa 2 sezona nevines nokert vinus nevareja bet te paris stundu laika sakera :DDDD + bija jocigi ka sizets tads atrs lidzsim bija ta ka visi notikumi risinajas loti leni bet tagad daudz atrak nez mosk talak ta vairs nebus. Bet pati serija likas kopuma super!!!! Gaidu nakoso ;)

    AtbildētDzēst
  4. Nesaprotu ko tur Maikls 2.sērijas beigās tā iepleta acis kvadrātā tikai par to, ka viņam pa degunu tecēja asinis. un tad vēl baigi slēpa no Linka šo ieinteriģējošo faktu :o

    AtbildētDzēst
  5. Jā,diez ko tas nozīmēja ka viņam asens no deguna pilēja.?

    AtbildētDzēst
  6. Šķiet, ka scenāristi mums gatavo varonīgu Maikla bojāeju seriāla beigās. Citur runā, ka asinis varētu būt no smadzeņu audzēja, līdz ar to Maikijs varētu grandiozi sevi upurēt, lai glābtu pasauli. Tikai tad pazūd jēga Sāras augšāmcelšanai.

    AtbildētDzēst
  7. labs raksts, dazas fiichas nebiju piefikseejis! paldies :)

    AtbildētDzēst
  8. Nu ceru ka serials beigsies laimigi bez Maikla naves bet ar Maikla un saras kazam ;)

    AtbildētDzēst
  9. arturchix-tā varētu būt.!:(
    kā tevi var dr.lv atrast,ja nav noslēpums?;)

    AtbildētDzēst
  10. Jautrs raksts, bet jocīgi ir tas kad Maiklu nevarēja noķert veselas 2 sezonas garumā super FBI aģenti bet te parasti kā jau teici virtuļu ēdāji, noķer vienā serījā.
    Varbūt viņš bija izmisis, bet ko darīt? :]

    AtbildētDzēst
  11. Tas tāpēc, ka visa pirmā sērija bija drausmīgi sasteigta - pārbāzta ar notikumiem, lai izstātītu visu, ko neizstāstīja 3.sezonā. Taču varēja to izdarīt labāk - Sārai nepavisam obligāti nebija jāparādās jau pirmajā sērijā, vajadzēja parādīt, kā notiek dumpis Sonā, mazliet ticamāku Maikla un Linka atkalapvienošanos - pārējais bija normāli. Taču vienalga sērijas bija labas. :)

    Draugos es domugrupā rakstu ar tādu pašu niku, kā šeit, taču reti.

    AtbildētDzēst
  12. a kurā domugrupā tu esi.? labākajā PRISON BREAK-Izlaušanās.??

    AtbildētDzēst
  13. Nezinu, kura ir tā labākā domugrupa, taču laikam es piereģistrējos lielākajā - vismaz man tas bija kritērijs, kuru izvēlēties.

    AtbildētDzēst
  14. Nu tā ir tā kur esmu viens no grupas adminiem.? un biedru skaits būs drīz 7000.Ir tā pati?

    AtbildētDzēst
  15. a kuru diskusiju tu esi komentējis.?

    AtbildētDzēst
  16. lieliska sērija. Es tikai nesaprotu vienu lietu. Bija taču teikts, ka pirmajā sērijā tiks nogalināti divi varoņu. Viens bija Svilpotājs. Bet kas bija otrs? Kaut kā palaidu garām.

    AtbildētDzēst
  17. Pašu jaunāko diskusiju.

    Otra izrādījās, ka nebija, tomēr viens. Lai gan, varbūt novāks vēl kādi bišķi vēlāk - esmu redzējis scenārija uzmetumu 10.sērijai un tur iet runa, kur atstāt Belika ķermeni...

    AtbildētDzēst
  18. eu kaads nezin vai outlawaa ir prison break ceturtaas sezonas seerijas?

    AtbildētDzēst
  19. ir, ir outlawaa ;)

    AtbildētDzēst
  20. pirmās divas sērijas likās super....man nemaz nešķita, ka sāras atgriešanās būtu sasteigta...tā tikai labāk!sāra tagad varēs karot ar kompāniju blakus savam mīļotajam vīrietim!!!
    es ceru, ka sezonas beigās nevajadzēs sērot par maikla nāvi, bet gan priecāties par kādu jautrāku notikumu...
    kautgan tas, ka sērijas beigās maiklam bija problēmas ar degunu, mani nedaudz satrauc....cerams nebūs nekas traks :)*

    AtbildētDzēst
  21. Nakosaja serija jau nebus taa kadabus 2 Scyllu bet bisk pavilks garak to visu??

    AtbildētDzēst
  22. arturchix Tu nezini kur varētu dabūt, un ja tas ir iespējams dabūt interneta TV pa kuru raada FOX, lai jau šovakar varētu skatīties !? :)

    AtbildētDzēst
  23. Vari mēģināt šeit - http://watch-prison-break-online.org, tikai tas nav interneta TV - tur tikai ieliek visas sērijas. Pagūglē ar atslēgvārdiem "watch prison break online" un tad gan jau kaut ko atradīsi. ;)

    AtbildētDzēst
  24. Dzheki atkal jau beeg 3.seerijaa
    joox - vari noskatiities

    AtbildētDzēst

Uzmanību! Publicējot komentāru, lūdzu apsvērt iespēju izvēlēties segvārdu, ar kuru rakstīt! Ir grūti saprast, kurš ko komentē, ja visi komentāri ir anonīmi. :)

Visvienkāršākais veids, kā segvārdu var izvēlēties, ir zemāk esošajā izvēlnē nospiest "Nosaukums/URL". Jau iepriekš paldies par sapratni!